Gaat u voor het eerste een woning kopen, dan kunt u onder voorwaarden gebruik maken van een hypotheek met starterslening. De starterslening is een aanvullende lening, bedoeld om het verschil tussen de prijs van de woning en de maximale hypotheek te overbruggen. Het is een initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten, bedoeld om mensen te helpen met het kopen van een huis. Zo’n 200 gemeenten doen er aan mee. Met een starterslening heeft u de eerste 3 jaar geen maandlasten. Bij A tot Z Hypotheken vertellen wij u er graag meer over.

Voorwaarden voor een hypotheek met starterslening

De voorwaarden hangen af van de gemeente waar u woont, maar doorgaans bedraagt de maximale lening 20% van de verwervingskosten. Het maximale bedrag is meestal niet hoger dan 30.000 Euro. Het huidige maximale aankoopbedrag voor de hypotheek met starterslening is 265.000 Euro, maar bij veel gemeenten ligt dit een stuk lager. Andere zaken om mee rekening te houden, zijn dat het in feite gaat om 2 hypotheken en dat u dus 2x notariskosten betaalt. Ook is bij een hypotheek met starterslening een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verplicht.

Kosten van een hypotheek met starterslening

Het is verstandig om vooraf met uw hypotheekadviseur zorgvuldig te kijken naar de kosten van de starterslening. Naast de dubbele notariskosten gaat het ook om een eenmalige borgtochtprovisie van 1%, eenmalige afsluitkosten van 750 Euro en de kosten van de NHG. De looptijd van de hypotheek is altijd 30 jaar en kent een rentevaste periode van 15 jaar. Na 3 jaar vindt er een toetsing plaats en indien u niet meer in aanmerking komt voor de Starterslening, gaat u rente en aflossing betalen. Na 30 jaar moet u de starterslening volledig hebben afgelost; zo niet, dan moet u de restschuld in één keer aflossen. Dit kan bijvoorbeeld door het afsluiten van een nieuwe hypotheek, of door uw huis te verkopen.

Wilt u meer weten over een hypotheek met starterslening? Neem nu contact op.