Gaat u een hypotheek afsluiten, sta dan vooral even stil bij de mogelijkheid van een overlijdensrisicoverzekering. Het kan verstandig zijn om deze af te sluiten om te voorkomen dat uw nabestaanden opdraaien voor een eventuele hypotheekschuld. Bij sommige hypotheken is de overlijdensrisicoverzekering verplicht, maar dat kan per hypotheekverstrekker verschillen. Ook de kosten van deze verzekering kunnen nogal verschillen. A tot Z Hypotheken adviseert u graag over de beste oplossing.

Overlijdensrisicoverzekering was verplicht bij NHG

Als u een hypotheek afsloot met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan was u tot voor kort verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als de hypotheek meer dan 80% van de waarde van de woning bedroeg. Maar vanaf 2018 geldt deze regelgeving niet meer.

Uitkering overlijdensrisicoverzekering

Is het afnemen van de overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van uw hypotheek, dan wordt bij overlijden het verzekerde bedrag verpand (=uitgekeerd) aan de hypotheekverstrekker. Als het verzekerde bedrag hoger is dan de restschuld van uw hypotheek, wordt het overgebleven geld uitgekeerd aan de begunstigde. Bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering geeft u zelf de begunstigde aan.

Losse overlijdensrisicoverzekering is goedkoper

Veel hypotheekverstrekkers bieden een overlijdensrisicoverzekering aan in combinatie met uw hypotheek. Dat mag gemakkelijk zijn, maar het is meestal niet de goedkoopste optie. U heeft altijd het recht om een losse overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een andere aanbieder. U dient wel rekening te houden met de eisen die uw hypotheekverstrekker stelt aan de overlijdensrisicoverzekering.

Wisselen van overlijdensrisicoverzekering

U bent vrij om over te stappen op een andere overlijdensrisicoverzekering. Let wel op want hieraan zijn soms kosten verbonden. Wanneer u kunt overstappen hangt ervan af of u maandelijks of jaarlijks premie betaalt. En is uw overlijdensrisicoverzekering verpand aan de hypotheekverstrekker, dan doet u er goed aan om voor overstappen toestemming te vragen aan de hypotheekverstrekker.

Meer weten over de overlijdensrisicoverzekering? Neem nu contact met ons op.