Wilt u een huis kopen en er zeker van zijn dat u uw hypotheek kunt blijven betalen, ook als het met de financiën wat minder gaat? Dan is het verstandig om te kijken naar de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG is eigenlijk een verzekering die u afsluit tegelijk met uw hypotheek, en die het mogelijk maakt om tijdelijk wat minder af te lossen. Bij A tot Z Hypotheken weten we alles over de NHG.

Zo werkt de Nationale Hypotheek Garantie

Heeft u concrete plannen om een huis te kopen en wilt u daarvoor een hypotheek afsluiten met NHG, vraag ons dan advies. De Nationale Hypotheek Garantie is in principe mogelijk tot een aankoopbedrag van maximaal € 265.000,-. Maar het precieze bedrag hangt af van uw persoonlijke situatie en inkomen. U vindt daarover handige richtlijnen bij het Nibud. Sluit u de NHG af, dan kunt u tijdelijk minder betalen, bijvoorbeeld wanneer u gaat scheiden of onverwacht werkloos wordt. De NHG neemt in dat geval de betaling van u over. Houdt er wel rekening mee dat u in betere tijden deze bedragen weer moet terugbetalen.

Kosten van Nationale Hypotheek Garantie

De NHG kost eenmalig 1% van het totale hypotheekbedrag dat u afsluit. Deze premie kunt u doorgaans meefinancieren. Deze premie is ook aftrekbaar van de belastingen. En bovendien betaalt u bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie een lagere premie; de korting kan oplopen tot 0,7%. Daardoor zijn de kosten van de NHG snel terugverdiend. De reden dat u een lagere rente voor uw hypotheek betaalt, is dat de geldgever met de NHG de garantie heeft dat de hypotheek altijd keurig betaald wordt.

Nationale Hypotheek Garantie en restschuld

Moet u onverwachts uw woning verkopen doordat u gaat scheiden, u werkloos wordt of bijvoorbeeld uw partner overlijdt, dan kan de NHG uitkomst bieden. Stel u heeft een hypotheek met NHG. U moet dringend uw huis verkopen en de opbrengst is lager dan uw hypotheek. Dan blijft u zitten met een restschuld. Onder voorwaarden kan de NHG u deze schuld kwijtschelden. A tot Z Hypotheken adviseert u graag over de mogelijkheden.

Interesse in een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Neem contact met ons op.